HTML

ZöldGöd

Ez a blog az lmpgod.blog.hu folytatása. Kiléptem az LMP-ből, de továbbra is szeretnék hírt adni a gödi önkormányzati (és egyéb közéleti) eseményekről, ezért hoztam létre. Továbbra is elérhető vagyok a hlavacsjudit kukac t-online pont hu-n, és a 30 7081802 telefonszámon.

Friss topikok

  • Hlavács Judit: Kedves Ildikó! Nagyon örülök a hozzászólásodnak. Sajnos (vagy hálistennek?) istálló-ügyben egyelő... (2013.11.26. 15:05) Mi lesz veled, Kincsem?
  • Hlavács Judit: A mai (június 26-i) rendes testületi ülésen eltöröltetett egy szabályozási vonal a Jegenye utcában... (2013.06.26. 13:23) HÉSZ - avagy Homály És Szabálytalanság

Anne Frank-kiállítás Gödön

2013.11.19. 20:28 :: Hlavács Judit

November 11. és 22. között a Huzella iskola könyvtárában Anne Frank életéről, tragédiájáról rendezett vándorkiállítást tekinthetnek meg az iskola tanulói és külső érdeklődők. A tárlaton felkészült iskolások vezetik körbe a látogatókat.

A kiállítást az amszterdami Anne Frank ház hozta létre, és 1997 óta több, mint tízmillióan látták szerte a világon - céljuk, hogy a tizenéves lány egykori tragédiáján keresztül szóljanak a mának, a mai fiatalságnak; ezzel felhívják a figyelmet a napjainkban is számos országban jelen lévő etnikai, vallási megkülönböztetésre, ennek lehetséges következményeire, illetve az emberi jogokért és a demokráciáért való személyes felelősségünkre. Mivel a tárlatvezetők két napon keresztül tanulnak, készülnek feladatukra, sokkal kézzelfoghatóbban szembesülnek a második világháború rémtetteivel, mint amit egy - bármilyen jó - történelemkönyv drámai számai és tényei képesek közvetíteni, és ezt átadják a kiállítás nézőinek is.

A gödi intézmény az első általános iskola Magyarországon, ahová elhozták a kiállítást, ami hazánkban eddig csak középiskolákban volt látható. A november 11-i megnyitón részt vett a holland nagykövetség kulturális attaséja, a dunakeszi tankerület igazgatója, a gödi plébános... az önkormányzattól egyedül én voltam ott.
Pedig érdemes volt végignézni az eleinte derűs, majd egyre megrázóbb képeket, meghallgatni az imponálóan felkészült diák-tárlatvezetőket. Az utolsó tabló pedig megpróbált szembesíteni azzal, hogy miden önáltatás ellenére a rasszizmus, etnikai, faji, vallási megkülönböztetés, kirekesztés a mi világunkban is jelen van. A huzellás felsősök bizonyosan elgondolkodnak a tárlat szomorú aktualitásán, mai magyarországi áthallásain - bár minél többen tennének így.

A kiállításról, a megnyitóról készült képek megtalálhatóak a kiállítás facebook-oldalán.

Szólj hozzá!

Címkék: Göd Huzella Tivadar Általános Iskola Anne Frank-kiállítás

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldgod.blog.hu/api/trackback/id/tr15644321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása